úterý 3. května 2016

Chrámova etapa

Dle našeho průvodce LP "se nad městem tyčí desítky a desítky gopuramu a jen největší nadšenec zvládne si jich prohlédnout větší než malé množství". Je to pravda.
Mě nejvíc zaujaly obrovské vozy, které se jednou za rok táhnou ulicemi města. Největší má ocelová kola o průměru 2 m a váží desítky tun. Věž na něm postavena má tak 15 m a za předek jsou uvázaná pletená lana tlustá jak moje stehno. Ale ani stovky lidí, kteří se do něj zaprahnou, jej neutahnou, a tak jej zezadu ještě musí postrkovat dva náklaďáky.
Na další dva chrámy narazíme v malé vesnici Darasuram jen pár km za Kumbakonamem. Jsou tisíc let staré a krásné zachovalé. Při vstupu do chrámu je nutné se zouvat a protože už se blíží poledne, je dlažba rozpalena tak, že se po ní dá pouze prebihat mezi jednotlivými částmi komplexu a i tak mám velké obavy o zdraví svých chodidel.
A tak jde pořád dál, chrám za chrámem, až do Tanzavuru. Tady je samozřejmě taky obrovský chrám, taky tisíc let starý a dokonce pod UNESCO. Ale ten si necháme až na zítra.

1 komentář: